Først publisering på Tverga.no 15.05.2025
Etter modell fra det danske GAME-konseptet skal deler av Schibsteds nedlagte trykkerihaller i Nydalen i Oslo transformeres til et aktivitetshus, på ungdommens premisser
Trykkeriet i Nydalen åpnet på slutten av 1990-tallet. Nå er tiden inne for å bruke bygget på en helt annen måte. I bygget der Aftenposten og VG ble trykket i over 30 år har larmen fra maskinene stilnet for godt. Bygget er tømt, tilbake står 20 meter høye betongvegger og enorme vinduer. Snart transformeres det karakteristiske bygget til helt andre formål. I løpet av en femårsperiode skal 700 boliger bygges frem, i tillegg til en grønn park, butikker, kontorer og det som mest sannsynlig blir Oslos aller første gateidrettshus. Et gateidrettshus rommer en miks av ulike aktiviteter. Det kan være basketball, parkour, dans, street art, musikk eller noe helt annet. Fellesnevneren er fleksible og ungdomsdrevne møteplasser uten prestasjonspress eller krav til medlemskap.
Et unikt samarbeid
Bak de ambisiøse planene i Nydalen står Norges største boligutvikler OBOS og den frivillige organisasjonen GAME Norge. Juni 2024 lanserte de planene om å transformere deler av den gamle trykkerihallen til en lavterskel arena for barn og unge. – For OBOS handler ikke dette bare om å bygge boliger, men å skape et levende nabolag med inkluderende sosiale strukturer. GAME-konseptet tilbyr et lavterskel tilbud der idrett, kultur og fellesskap integreres, noe som er avgjørende for å fylle et behov blant barn og unge i Oslo, uttaler Kent Olav Hovstein Nordby, daglig leder i OBOS Samfunnsarena. GAME Norge er en landsdekkende organisasjon med mål om å etablere inkluderende gateidrettshus i Norge. I tillegg til prosjektet i Nydalen, nærmer de seg realisering av et gateidrettshus i Arendal. – Vi ser et utfordringsbilde blant barn og unge, som preges av utenforskap, ensomhet, inaktivitet, rus, kriminalitet og rekruttering til negative miljøer. Et GAME Streethouse i Nydalen vil bidra til positiv endring for ungdom i Oslo. Jeg berømmer OBOS for å jobbe på nye måter og tenke sosial infrastruktur fra start, sier Rolf Josephsen, leder av GAME Norge.
Rolf Josephsen fra Game Norge, sammen med Kent Olav Hovstein Nordby, OBOS Samfunnsarena, Ada Eidshagen Menne, representanter fra Ungdom og fritid, med flere.
Tiltak mot utenforskap
Oslo kommunes behovsplan for idrett 2025-2034, melder om et «byomfattende behov for aktivitetshus som tilrettelegger for egenorganisert, fysisk aktivitet innendørs». Kommunen gjennomfører i den forbindelse en konseptvalgutredning som vil bli brukt i det videre arbeidet med slike aktivitetshus.
– For Tverga er det svært positivt at både eiendomsutviklere og kommuner ser verdien av å investere i inkluderende aktivitetshus som dette. Game-konseptet gir ungdom reell innflytelse. Her skal det være rom for å teste, skape og feile – uten press og uten medlemskap. Det er en type møteplass vi mangler mange steder i Norge, sier Vegard Sines Petersen, seniorrådgiver i Tverga.
I Danmark har den danske GAME-organisasjonen etablert fire såkalte «Game Streethouse». Evalueringen fra disse aktivitetshusene viser at de ved å tilby fleksible, egenorganiserte aktiviteter har nådd ut til ungdom som kanskje ellers ikke ville deltatt i tradisjonelle idrettstilbud. Aktivitetshusene har skapt trygge, inkluderende møtesteder og fellesskap på tvers av alder, kjønn og bakgrunn. –Det er gledelig at vi nå får erfaring fra lignende prosjekter både i Arendal og Oslo, slår Sines Petersen fast.
Legger øret til Osloasfalten
Både for OBOS og GAME Norge er brukermedvirkning en sentral del av arbeidet fremover. Her skal GAMEs egen medvirkningsmetodikk benyttes; «Ear to the asphalt». – «Ear to the asphalt-metodikken» er en stegvis-prosess som handler om å lytte aktivt til barn og unge, og gi dem reell innflytelse på hva huset skal romme og hvilken rolle de selv skal ha i driften. Vi tror på å utvikle huset med, ikke for brukerne. Vår ambisjon er at dette prosjektet også skal forene ungdom og brukere på tvers av byen, forklarer Hovstein Nordby. Han får støtte fra Game Norge som har bred erfaring med Game-metodikken. – Game Norge søker nå midler for å starte det vi kaller et «Playmaker-program» i Oslo, slik at ungdommen selv kan forme huset fra dag én. Erfaringen viser at når ungdom får eierskap, får vi trygge og levende møteplasser uten hærverk eller rusproblemer, sier Josephsen.
Særegent bygg
I Danmark er GAME-husene transformasjonsprosjekter som på ulike måter tar vare på byggenes særegenheter. Også i Nydalen er det et poeng å bevare byggets historie, forsikrer prosjektleder Olav Kildal i OBOS Nye Hjem. Det er han som er ansvarlig for transformasjonen av selve bygget. – Vi ønsker å bygge videre på den industrielle karakteren og åpenheten hallene har i dag ved blant annet å beholde takhøyde i deler av bygget, men også gjennom materialbruk og konstruksjoner. Trykkeriet ble bygget slik at aktiviteten innendørs skulle synes fra utsiden, dette er et viktig grep som vi skal videreføre. Høyden i glasshallene gir en romopplevelse som vil bli helt spesiell, med over 20 meter fra gulv til tak. Her vil det kunne komme en rekke aktiviteter som tar bruk av det volumet og som vil kunne fungere som flere lag av aktivitet oppover i etasjene, utdyper han. Han er også ærlig på at OBOS sin oppgave er å forene byggets kvaliteter med nye behov, både teknisk og sosialt. – Dette blir et kombinasjonsbygg med boliger, serverings- og aktivitetstilbud. Det er mange bevegelige deler og for at dette skal bli best mulig kreves en dedikert innsats og samarbeid mellom alle involverte parter, sterke medvirkningsprosesser, og ikke minst evne til å balansere ambisjonene med økonomiske og bygningstekniske realiteter.
Les saken i sin helhet her: https://tverga.no/game-on-na-kommer-oslos-forste-gateidrettshus/